Hund og katt

Oppdatert 15.04.2024

Hunder og katter er blant de dyrene som har en viss beskyttelse i vårt samfunn. Det forhindrer imidlertid ikke at man risikerer å kjøpe hunde- og kattepels dersom man kjøper pelsprodukter i Norge.

Katter og hunder blir primært oppdrett og drept for pels i Kina. Dyrene lever under svært lidelsesfulle forhold. Levende flåing og vold er også dokumentert.

Pelsindustrien er global og produktene fra denne industrien risikerer å komme til Norge. Produkter fra hunde- og kattepels er ikke merket som katt eller hund. De finnes i leker, jakkekanter og diverse tilbehør.1

En mørk hund med brune øyne sitter i et trangt bur. Flere stablede bur med hunder i bakgrunnen. Foto: Animals Asia
Foto: Animals Asia

Hunde- og kattepels importeres lovlig til Norge

EU vedtok i 2007 et forbud mot import og salg av hunde- og kattepels.2 Tidligere hadde allerede flere medlemsland innført importforbud. Daværende utenriksminister i Norge, Jonas Gahr Støre, uttalte at Norge ønsket å si nei til importforbud mot katte- og hundepels. Dette fordi man var redd for at internasjonale regler om dyrevern kunne påvirke norsk selfangst:

”Vi hadde dette oppe i diskusjonen om forbud mot flåing av hund og katt (…) Spørsmålet dreier seg om norsk holdning til det opp mot vår holdning til sel. Skal vi slutte oss til EUs direktiver på dette området? Det tror jeg ikke det er store motforestillinger mot i Norge, for vi har ikke for vane å flå hunder. Men ved å gjøre det, kan vi risikere at vi også kommer i en vanskelig situasjon i forhold til flåing av sel?"3

Hunde- og kattepels kan fortsatt fritt importeres til Norge, og risikere å påtreffes i norske butikker.

Norge valgte å stemme for et forbud mot katte- og hundepels i EU, fordi man ville være ”konstruktive”. Imidlertid utsatte Norge implementeringen av forbudet, nettopp på grunn av at Norge senere gikk til WTO-sak mot EU over importforbud mot selprodukter.4 Per 2024 uttalte Mattilsynet til NOAH: "Status på dette er uendret. Det er ikke ulovlig å importere, kjøpe og selge pels fra hunder og katter."5 Dermed kan hunde- og kattepels fortsatt fritt importeres til Norge, og risikere å påtreffes i norske butikker.

Dokumentasjon og omfang av hund og katt i industrien

Hunder og katter oppdrettes til kjøtt og pels på farmer spesielt i Nord-Kina, men også andre steder i Asia. Også hjemløse og stjålne dyr ender opp på pels- og kjøttmarkeder. Organisasjoner har dokumentert at de skrekkslagne dyrene klubbes, blodtappes fra lysken, kveles med ståltråd eller flås levende. Dyrene blir trengt sammen i bur eller binger.

Også hjemløse og stjålne dyr ender opp på pels- og kjøttmarkeder.

Det er laget en rekke dokumentarer om hunde- og katteproduksjonen i Kina, som viser både forholdene dyrene lever under, og avlivingen i all sin gru. Dokumentaren "Skinned alive" av HSUS og journalisten Manfred Karremann, ble sendt på norsk TV i 2003, etterfulgt av spørsmålsrunde med NOAH i Dagbladet.6 I 2013 kom dokumentaren "Cry of the innocent" fra Lowson International Studios, som igjen bekrefter lidelsene for hunder og katter i kinesisk pelsindustri.7

14-21 millioner hundeskinn ble solgt i industrien årlig.

Det er vanskelig å anslå omfanget av katter og hunder drept. Det finnes ingen offisiell statistikk. Produkter fra hund og katt merkes også ofte som annen pels. Men skinn fra schæfer, golden retriver og husky markedsføres i kinesiske pelsbutikker. Organisasjonen Act Asia estimerte i 2013 at over 2 millioner hunder og katter drepes årlig i Kinas pelsindustri.8 Men i 2017 laget organisasjonen en ny oversikt som viste at  14-21 millioner hundeskinn ble solgt i industrien årlig. Når det gjaldt katteskinn estimerte de en halv million årlig for kun ett firma, og kunne ikke estimere totalantall.9 Omfanget av lidelsene for hund og katt i pelsindustrien er derfor ukjent.

 1. "Den ekte Canada Goose-jakka koster 6.000 kr, og den falske 999 kr". TV2.no. 01.12.2010
 2. "Regulation (EC) No 1523/2007 of the European Parliament and of the Council of 11 December 2007 banning the placing on the market and the import to, or export from, the Community of cat and dog fur, and products containing such fur (Text with EEA relevance )". eur-lex.europa.eu. 27.12.07
 3. Jonas Gahr Støre i referat fra ”Møte i Europautvalget tirsdag den 4. november 2008 kl. 16.15”. regjeringen.no
 4. Personlig kommunikasjon på email med Torunn Knævelsrud. Mattilsynet. 24.06.2011
 5. Mail fra Mattilsynet til NOAH. 29.11.23
 6. "-Pelsindustrien er grusom". Dagbladet.no. 26.02.03
 7. Cryoftheinnocent.com
 8. "No fur China". Act Asia Report. 2013-2014
 9. "Report on dog and cat fur trade in China". Act Asia & For Free Alliance. 2017
Hovedfoto: iStock

Fakta

 • I Norge er det fremdeles lov å importere hunde- og kattepels.
 • Hunder og katter oppdrettes til kjøtt og pels i Asia.
 • Dyrene trenges sammen i bur eller binger.
 • Hjemløse og stjålne dyr kan også ende opp på pels- og kjøttmarkeder.
 • Omfanget er vanskelig å anslå. Det varierer mellom 2 og over 20 millioner hunder og katter som drepes årlig i Kinas pelsindustri.