Spørsmål og svar

Oppdatert 02.09.2024

Norge har forbudt pelsindustrien. Men fortsatt selges pels i Norge. Kanskje lurer du på hvordan dette henger sammen? Her finner du svar på spørsmål om pels.

Kanskje du vil vite hvordan NOAH jobber for pelsdyrene? Eller hva du skal svare folk som påstår at det er "greit" å bruke "gammel" pels? Nedenfor finner du noen spørsmål og svar om pelsdyr og pelsbransjen.

Hvordan arbeidet NOAH for å få et forbud mot pelsnæringen?

NOAH har gjennom 30 år jobbet bredt for å samle opinionen mot pelsdyroppdrett. Vi arrangerte årlige Fakkeltog mot pels, samlet motebransjen i Mote mot pels og kjente stemmer i Kjendiser mot pels. NOAH fremmet dyrenes sak i mediedebatter, kronikker og gjennom intens politisk påvirkning for å få sentrale og lokale politikere til å si nei til pels. Vi påvirket også andre aktører til å engasjere seg - som bl.a. trossamfunn. Nå når vi har fått gjennomslag for lov om forbud mot pelsdyroppdrett i Norge (2019), jobber vi politisk for et importforbud mot pels i Norge. Vi jobber også for at stadig flere kleskjeder skal bli pelsfrie og for globalt forbud mot pelsdyroppdrett. Les mer om NOAHs arbeid for pelsdyrene her.

Er NOAH nå ferdig med å jobbe for pelssaken?

Nei – vi skal fortsatt stå på for å få importforbud mot pels i Norge og for at alle butikker i Norge blir pelsfrie! NOAH jobber også tett sammen med organisasjoner i hele verden gjennom Fur Free Alliance, for å forbud i enda flere land - og et globalt forbud.

Hvordan kan jeg hjelpe?

Det er mange måter du kan støtte NOAHs arbeid for dyrs rettigheter på! Du kan bli medlem, hjelpe til som aktiv - og finne mange flere tips for hvordan hjelpe dyrene her.

Hvilke partier stemte for lov om forbud mot pelsdyroppdrett?

Den 14. januar 2018 la Venstre, FrP og Høyre fram sin regjeringsplattform, der de vedtok å avvikle norsk pelsdyrnæringen innen 2024/2025:  Vedtaket sa: "Regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/25." Juni 2019 stemte Stortinget over loven. I første votering stemte alle partier unntatt Arbeiderpartiet og Senterpartiet for loven. I andre votering stemte alle partier unntatt Senterpartiet for loven.

Vil det bli importforbud?

Flere partier sagt at de er positive til dette. I programmene for 2021-2025 har SV, Rødt, MDG og Venstre vedtatt importforbud mot pels. Dessverre stemte flertallet på Stortinget mot importforbud i 2022. Men NOAH jobber hardt for at importforbud mot pels skal bli en realitet.

Er det inkonsekvent å si nei til pels, men bruke skinn?

Når det gjelder respekt for dyr, må alle starte et sted. Vi lever i et samfunn hvor mange typer overgrep mot dyr dessverre er lov, og derfor vil man alltid være inkonsekvent når man begynner å ta stadig mer hensyn til dyr i sitt forbruk. Det er bedre å være inkonsekvent, men bidra med det man kan, enn å være konsekvent uetisk og likegyldig overfor dyr. Konsekvens er ikke en dyd i seg selv hvis det er en negativ konsekvens som går ut over andre. Det er hensyn til dyr som er viktig - og NOAH oppmuntrer til å ta så mye hensyn som mulig. Derfor oppmuntrer vi også til å bruke alternativer til skinn.

Er pels mer miljøvennlig enn syntetiske klær?

Pelsdyroppdrett er ikke miljøvennlig, og flere miljøorganisasjoner har tatt til motmæle mot disse påstandene. Forskning viser at pels er mer forurensende enn syntetiske klær - men det finnes selvsagt plantebaserte tekstiler som er enda mer miljøvennlige. Her kan du lese mer om miljøskader ved pelsdyrhold.

Trenger vi ikke pels i et kaldt land som Norge?

Nei, det finnes mange gode alternativer for å holde varmen enn å ta pelsen fra et dyr som selv trenger den eller som er avlet frem og holdt innesperret i et trangt bur hele livet. Hele den norske motebranjsen og en rekke klesbutikker har tatt avstand fra pels - også mange butikker som selger vinter- og sportsklær. Se liste over butikker som tar avstand fra pels her.

Har ikke pelsmarkedet bare blitt tatt over av Kina?

Skandinavia har vært med å bygge opp pelsmarkedet i Kina og har et spesielt ansvar for å avvikle denne uetiske næringen. Dette er et spørsmål om å ikke sette profitt over etikk. Det er også galt å tjene penger på en uetisk næring selv om noen andre gjør det. Dette er grunnen til den økende motstanden mot pels og at flere land har forbudt næringen. Det internasjonale pelsmarkedet ble større og ikke mindre da også Norge bidro til det.

I 2018, da Norge bestemte seg for å avvikle pelsindustrien, ble ca. 100 millioner minker og rever drept på verdens pelsfarmer – herunder 50 millioner i Kina, 38 millioner i Europa, og resten i USA og Russland. 1 I 2020 hadde dette tallet sunket til ca 46 millioner verden over – 19 millioner i Europa og 21 millioner i Kina. I 2022 ble ca. 26 millioner minker og rever ble drept for pels. Europa var dette året ansvarlig for 7,5 millioner minker og under 1 millioner rever, Kina tok livet av 5,8 millioner minker og 8 millioner rever,2 mens USA var nede i 1,3 millioner minker drept.3

Det betyr at verdens totale produksjon av tradisjonelle pelsdyr har blitt redusert med 75% på fem år. Reduksjonen betyr at ca. 75 millioner dyr er spart for et liv i lidelse. Desto flere land som forbyr oppdrett, desto mer styrker det den globale etiske debatten om pelsindustrien.

Er det greit å bruke "gammel" eller "vintage" pels?

Debatten om "vintage-pels" er akkurat det pelsbransjen ønsker seg. For å kunne finne et smutthull for igjen å venne folk til tanken om at det er helt greit å drepe dyr for mote.

Dersom man er "mot pels" og samtidig bruker pels, bør man være klar over at det man gjør er å promotere et produkt man mener det er uetisk å produsere. Ved denne promoteringen løper man den internasjonale pelsbransjens ærende. Man fremmer pels som et "moteriktig" plagg. Man signaliserer at det er helt i orden å kle seg i døde dyr. Også dyr som har lidd for det. Man er med på å styrke assosiasjonen om at dyr er til for å brukes – til for vår forfengelighet.

De som ser en person i pels på gaten kan selvsagt ikke vite om pelsen er "gammel" eller ny. Det tilskuerne ser er at et kjent menneske synes det er "greit" å kle seg i pels fra dyr. Risikoen er da stor for at noen lar seg påvirke til å kjøpe ny pels. En såkalt "brukt" pels kan være relativt ny – bare noen annen har kjøpt den først. Har man plutselig en "brukt" pels, hvis man kjøpte en ny pels for tre år siden?

Noen tror at det er mindre risiko for å bidra til økt popularitet av pels dersom man bruker pels i Norge – fordi Norge ikke lenger har pelsfarmer. Men Norge importerer hvert år plagg med pels fra dyr som kanskje har sittet i bur i Kina, USA og Polen. Eller blitt fanget i fotsakser i Russland eller Canada. Disse plaggene selges i norske butikker. Ønsker man ikke at dyr skal fortsette å lide og dø for pels, må man ikke bidra til at pels ses på som akseptabelt.

  1. "The Fur Trade". Humane Society International. 2023
  2. Fur Free Alliance. 2023
  3. "Wisconsin Remains On Mink". Mid-West Farm Report. 16.07.23