Fakkeltog mot pels

NOAHs fakkeltog mot pels startet i 2003, og ble avholdt i 15 år før pelsdyroppdrett ble forbudt. Fakkeltoget ble Europas største markering for pelsdyr, og samlet opp til 9000 mennesker på sitt største. Det siste toget - for å feire nedleggelsen - ble holdt i 2018.

Fakkeltoget var et av NOAHs viktigste virkemiddel for å vise politikerne hvor stort engasjementet mot pelsdyroppdrett er. Det nådde årlig en rekke medier, og var flere ganger innslag på nyhetene på både NRK og TV2. Toget vakte også et stort engasjement og årlig debatt i medier, og blant politikere.

Fra den spede begynnelse med et par hundre mennesker som gikk i tog frem til stortingsplassen i 2003, ble markeringen stadig større, og de siste årene møtte tusenvis av mennesker årlig opp. Etter noen år ble markeringen også holdt samtidig i flere byer - og på det meste var 30 byer inkludert.

Kjente stemmer for dyrene

Markeringen foran Stortinget presenterte hvert år en rekke kjente stemmer som støttet NOAHs kamp mot pelsdyroppdrett. Nemiskaper Lise Myhre deltok på samtlige av NOAHs fakkeltog. I sin appell på det siste fakkeltoget sa hun: «Det har vært mildt sagt desillusjonerende å se hvordan norske politikere har valgt bort dyrevelferd. Men nok er nok, endelig. Et stort og hele tiden voksende flertall av befolkningen har fått oss hit, til et løfte om avvikling innen 2025.» Forfatter Tor Åge Bringsværd har også vært støttespiller av NOAH helt siden starten, og minnet om hvor stor seieren for pelsdyrene faktisk var: «Jeg er imponert over NOAH som har kjempet kampen mot dette uvesenet i så mange år. I dag er vi nærmere seier enn noen gang. Og det skal vi glede oss over.» Skuespiller Mia Gundersen var også blant de som hadde stilt opp flere ganger og var også tilstede i 2018 å feire seieren for pelsdyrene: “Det er vanskelig å beskrive den gleden jeg kjente på, da det ble kjent at regjeringen skal legge frem et forbud mot pelsdyroppdrett. Dette ville aldri skjedd uten folkeengasjementet som vi har vært vitne til i de 15 årene NOAH har arrangert fakkeltoget mot pels!“

Gjennom årene var det et stort antall kjente artister, forfattere, skuespillere og andre kjente steder opp. Blant disse var, foruten de nevnte;

Engasjement hos politikere

Fakkeltogets betydning for det politiske gjennomslaget ble også understreket av flere politikere opp gjennom årene. NOAH inviterte hvert år politikere nettopp for at de skulle se med egne øyne det engasjementet som fantes for pelsdyrene. Den etterhvert brede politiske støtten for et pelsforbud var også kjennetegnet ved det siste fakkeltoget i 2018. Endelig kunne politikere fra nesten alle partier stå med rett rygg og vite at det ikke var tomme ord de kom med – det var ord som hadde bidratt til tomme bur. For første gang var samtlige regjeringspartier, og alle opposisjonspartiene med vedtak om forbud, representert på scenen; Arbeiderpartiet, SV, Rødt, MDG, Venstre, FrP og Høyre. Bare KrF og Senterpartiet var ikke representert.

En rekke profilerte stortingspolitikere stilte opp i markeringen opp igjennom årene - herunder Hadia Tajik, Sveinung Rotevatn og Henrik Aasheim. I andre byer stilte også flere lokalpolitikere opp.

Også ungdomspartileder av en rekke partier hadde i årevis stilt opp i fakkeltoget, og på den måten bidratt til å presse moderpartiene til større engasjement. Blant de profilerte ungdomspolitikerne som stilte opp var:

Motebransjen blir med i 2010

I fakkeltoget 2010 gikk designer Kjell Nordstrøm, designer Fam Irvoll og motejournalist Hilde Marstrander i fakkeltoget sammen. De reagerte på at så få fra egen bransje engasjerte seg mot pels og tok kontakt med NOAH etter toget. Resultatet ble samarbeid om kampanjen Mote mot pels, og siden det stilte profilerte moteaktører opp som appellanter årlig. Kjell Nordsrøm holdt selv en rekke flotte appeller. Foruten de tre med- initiativtagerne til Mote mot pels, var disse med og representere motebransjen på NOAHs scene;

Hundrevis av frivillige