Fakkeltog mot pels

Oppdatert 17.04.2024

NOAHs fakkeltog mot pels startet i 2003, og ble avholdt i 15 år før pelsdyroppdrett ble forbudt i 2019. Fakkeltoget ble Europas største markering for pelsdyr, og samlet opp til 9000 mennesker på sitt største. Den massive folkemobiliseringen var en viktig del av kampen for pelsdyrene.

Fakkeltoget var et av NOAHs viktigste virkemiddel for å vise politikerne hvor stort engasjementet mot pelsdyroppdrett er. Det nådde årlig en rekke medier, og var flere ganger innslag på nyhetene på både NRK og TV2. Toget vakte også et stort engasjement og årlig debatt i medier, og blant politikere.

Fra den spede begynnelse med et par hundre mennesker som gikk i tog frem til stortingsplassen i 2003, ble markeringen stadig større. De siste årene møtte tusenvis av mennesker årlig opp. Etter noen år ble markeringen også holdt samtidig i flere byer - og på det meste var 30 byer inkludert.

Kjente stemmer for dyrene

Markeringen foran Stortinget presenterte hvert år en rekke kjente stemmer som støttet NOAHs kamp mot pelsdyroppdrett. Nemiskaper Lise Myhre deltok på samtlige av NOAHs fakkeltog. I sin appell på det siste fakkeltoget sa hun: «Det har vært mildt sagt desillusjonerende å se hvordan norske politikere har valgt bort dyrevelferd. Men nok er nok, endelig. Et stort og hele tiden voksende flertall av befolkningen har fått oss hit, til et løfte om avvikling innen 2025.»

«Jeg er imponert over NOAH som har kjempet kampen mot dette uvesenet i så mange år.»

- Tor Åge Bringsværd, forfatter

Forfatter Tor Åge Bringsværd har også vært støttespiller av NOAH helt siden starten, og minnet om hvor stor seieren for pelsdyrene faktisk var: «Jeg er imponert over NOAH som har kjempet kampen mot dette uvesenet i så mange år. I dag er vi nærmere seier enn noen gang. Og det skal vi glede oss over.» Skuespiller Mia Gundersen var også blant de som hadde stilt opp flere ganger og var også tilstede i 2018 å feire seieren for pelsdyrene: “Det er vanskelig å beskrive den gleden jeg kjente på, da det ble kjent at regjeringen skal legge frem et forbud mot pelsdyroppdrett. Dette ville aldri skjedd uten folkeengasjementet som vi har vært vitne til i de 15 årene NOAH har arrangert fakkeltoget mot pels!“

«Forbud mot pelsdyroppdrett. ville aldri skjedd uten folkeengasjementet som vi har vært vitne til i de 15 årene NOAH har arrangert fakkeltoget mot pels!»

- Mia Gundersen, skuespiller

Gjennom årene var det et stort antall kjente artister, forfattere, skuespillere og andre kjente stemmer blant appellantene - og kampanjen "Kjendiser mot pels" samlet over 200 aktører.

Engasjement hos politikere

Fakkeltogets betydning for det politiske gjennomslaget ble også understreket av flere politikere opp gjennom årene. NOAH inviterte hvert år politikere nettopp for at de skulle se med egne øyne det engasjementet som fantes for pelsdyrene. Den etterhvert brede politiske støtten for et pelsforbud var også kjennetegnet ved det siste fakkeltoget i 2018.

Endelig kunne politikere fra nesten alle partier stå med rett rygg og vite at det ikke var tomme ord de kom med – det var ord som hadde bidratt til tomme bur.

Endelig kunne politikere fra nesten alle partier stå med rett rygg og vite at det ikke var tomme ord de kom med – det var ord som hadde bidratt til tomme bur. I 2018 var for første gang samtlige regjeringspartier, og alle opposisjonspartiene med vedtak om forbud, representert på scenen; Arbeiderpartiet, SV, Rødt, MDG, Venstre, FrP og Høyre. Bare KrF og Senterpartiet var ikke representert.

En rekke profilerte stortingspolitikere stilte opp i markeringen opp igjennom årene - herunder Hadia Tajik (AP), Guri Melby (V) og Henrik Aasheim (H). I andre byer stilte også flere lokalpolitikere opp.

Også ungdomspartileder av en rekke partier hadde i årevis stilt opp i fakkeltoget, og på den måten bidratt til å presse moderpartiene til større engasjement.

Motebransjen blir med i 2010

I fakkeltoget 2010 gikk designer Kjell Nordstrøm, designer Fam Irvoll og motejournalist Hilde Marstrander i fakkeltoget sammen. De reagerte på at så få fra egen bransje engasjerte seg mot pels og tok kontakt med NOAH etter toget. Resultatet ble samarbeid om kampanjen "Mote mot pels," og siden det stilte profilerte moteaktører opp som appellanter årlig. Kjell Nordsrøm holdt selv en rekke flotte appeller.

Hundrevis av frivillige

Hvert år de siste årene var hundrevis av frivillige i NOAH i sving for å arrangere det som etterhvert ble Europas største markering for dyr. Som også trolig var verdens største markering for pelsdyrene. Tusenvis av løpesedler ble delt ut. Hundrevis av plakater hengt opp. Hver og en av de frivillige hadde sin egne viktige oppgave på den store dagen.

Utålmodigheten med politikerne vokste for hvert år. Men NOAHs fakkeltog mot pels var også et arrangement som skapte glede og håp. Når tusenvis av mennesker over hele landet ser sammen for å mobilisere for dyrene, skaper det endringer i samfunnet. Og til slutt - i 2018 - kunne vi slukke faklene med vissheten om at vi hadde vunnet frem.

Fakta

  • NOAH startet vårt fakkeltog mot pels i 2003.
  • Arrangementet ble avholdt i 15 år, og vokste til å bli Europas største markering for dyr.
  • Over 9000 mennesker deltok, og hundrevis av frivillige var med å arrangere.
  • Kjendiser, politikere og folk fra motebransjen holdt appeller.
  • I 2018 ble det siste fakkeltoget holdt – da var kampen for forbud mot pelsdyroppdrett vunnet.