Importforbud

Oppdatert 02.09.2024

Etter at NOAH fikk gjennomslag for forbud mot pelsdyroppdrett i Norge i 2019, har vi fokusert på importforbud mot pels i Norge.

Paragraf 17 i dyrevelferdsloven slår fast at Norge kan "begrense, stille krav til eller forby produksjon, omsetning, import og eksport av produkter fra dyr som er omfattet av denne loven". Det er på tide å ta i bruk denne paragrafen, og NOAH jobber for et importforbud mot pels.

Kartlegging av pelsimport

NOAH har prøvd å finne frem til de faktiske forholdene rundt pelsimport i Norge både hos Statistisk Sentralbyrå (SSB), Tollvesenet og Mattilsynet. I 2023 fikk vi bekreftet fra disse instansene at det ikke er noen registrering av importert pels på klær.

At det ikke er noen kontroll på importert pels, er et viktig argument for forbud.

Ifølge SSB ble det i 2023 importert for 51 millioner kroner rå "huder, skinn og pels", og 446 millioner kroner i "lærvarer og beredte pelsskinn" . Men hvorvidt det er pelsskinn i denne statistikken, kan man ikke si noe om. Over 100 000 pelsskinn av en eller annen karakter ble importert i 2022, men pels på klær inngår ikke i dette. 1 At det ikke er noen kontroll på importert pels, er et viktig argument for forbud.

Importforbud oppe i Stortinget

NOAH begynte å jobbe politisk for importforbud så snart loven om oppdrettsforbud var på plass. I forbindelse med valget 2021, jobbet NOAH hardt for å få vedtak inn i partiprogrammene. Vi klarte å få SV, Venstre, MDG og Rødt til å vedta importforbud mot pels.

Signaturkampanjen mot pelsimport har nådd ca. 25 000 signaturer. Signer NOAHs underskriftskampanje mot pelsimport her.

I 2022 fremmet Venstre et forslag i Stortinget om importforbud mot pels. NOAH jobbet hardt for å få de andre partiene til å stemme for. Forslaget gikk ut på å be regjeringen "utrede Norges juridiske handlingsrom" til å forby varer under norsk dyrevelferdsstandard, og spesifikt å "komme tilbake til Stortinget med forslag til forbud mot import og omsetning av pelsprodukter" fra oppdrett. De som stemte for var Venstre, MDG, SV, Rødt og Pasientfokus.

Vi klarte å få SV, Venstre, MDG og Rødt til å vedta importforbud mot pels.

Daværende landbruksminister Sandra Borch mente at Norge ikke kunne være en av de første landene som innførte importforbud, og at importforbud ville være "i strid med EØS-avtalen". 2 NOAH sendte brev til departementet for å spørre hvordan ministeren konkluderte med dette. Svaret ga ingen utdyping. Dessverre hadde også andre partier en forestilling om at importforbud ville stride mot EØS- og WTO-avtalen.

Juridisk bakgrunn

NOAH mener stortingsflertallet la feil juridiske fakta til grunn. Vi jobber nå for å presentere det juridiske grunnlaget for politikerne:

En utredningen fra Utenriksdepartementet fra 2016 konkluderer på ingen måte med at importforbud mot pels er imot EØS- eller WTO-regelverket.3 Departementet tar klart stilling til at et importforbud er i tråd med disse reglene. "Vi legger til grunn at et eventuelt forbud mot innførsel og omsetning av pelsprodukter trolig vil kunne anses som egnet til å ivareta hensynet til dyrs liv og helse og offentlig moral. Et forbud vil trolig kunne bidra til at det økonomiske grunnlaget for pelsdyrhold i utlandet reduseres, og således at færre pelsdyr holdes og avlives. Muligheten for å oppnå formålene knyttet til både dyrevelferd og etiske overbevisninger knyttet til hold og avlivning av pelsdyr må således sies å øke".

En utredningen fra Utenriksdepartementet fra 2016 konkluderer på ingen måte med at importforbud mot pels er imot EØS- eller WTO-regelverket.

I 2021 publiserte en britiske jussekspert i internasjonal handelsrett, Brendan McGurk, en rapport om handlingsrommet for et importforbud mot pels i EU. Han skrev at WTO-regelverket "kan brukes som basis for tiltak som forbyr produkter fra oppdrettspels fra å nå markedet i EU".4

Både Norge og EU har allerede import- og salgsforbud mot kosmetikk som er testet på dyr. Det finnes også forbud mot visse pelsprodukter i EU – som selpels. Norge forsøkte å utfordre dette forbudet i WTO, men tapte – mye på grunn av NOAHs innsats. Dermed er det stadfestet at bekymring rundt dyrevelferd er et lovlig grunnlag for importforbud i følge WTO. Les mer om NOAHs arbeid internasjonalt mot selfangst.

NOAH protesterer mot pelsinvesteringer

I 2023 møtte NOAH Oljefondets etiske råd for å diskutere Norges investeringer i firmaer som selger bl.a. pels. Oljefondet mente at så lenge pels var lovlig å importere, kunne man ikke avslutte investeringene. Det er derfor svært viktig med importforbud mot pels i Norge.

Samtidig opprettholder NOAH kontakten med Oljefondets Etiske Råd for å påvirke til å ta avstand fra firmaer som bruker pels.

 

  1. “Utenrikshandel med varer”. SSB. 15.11.23
  2. Innstilling fra næringskomiteen om Representantforslag om forbud mot innførsel og omsetning av pels i næringsøyemed. Stortinget. Møte 23.03.23
  3. Svar på forespørsel om bistand - vurdering av det rettslige handlingsrommet for et eventuelt norsk forbud mot import og omsetning av pelsprodukter. Forholdet til EØS-avtalen og WTO-regelverket. Utenriksdepartementet. 2016
  4. "On Behalf of Respect for Animals. In the Matter of a Proposed Ban on Fur Farms in the European Union (EU)". McGurk. 2021