Oppdatert 12.04.2024
Pels produseres på grunn av moteindustrien. Men motebransjen har vendt ryggen til pels. NOAH har vært sterkt medvirkende til dette.
Motebransjen var tidlig i fokus, og en viktig aktør å få med på laget. Mange moteaktører i Norge støttet opp om NOAHs arbeid for pelsdyrene opp i gjennom årene. Men året 2010, da NOAH startet Mote mot pels sammen med moteprofilene Kjell Nordstrøm, Fam Irvoll og Hilde Marstrander, ble et avgjørende år for å vise pelsbransjen at klesindustrien i Norge takker nei til pels.
Motehus og kleskjeder
I den verdensomspennende bransje-kampanjen Fur Free Retailer, som NOAH har vært norsk kontaktorganisasjon for over mange år, har nå 1581 butikker og kjeder innen tekstilindustrien sluttet seg til en pelsfri policy. Stadig flere store merker som Prada, Lacoste, Hugo Boss, Armani, Versace, Gucci, H&M, Zara, Bikbok og Bestseller er på listen. Til og med den notoriske pelspromotøren Canada Goose faset ut pels i løpet av 2022,1 selv om de ikke har signert Fur Free Retailer-avtalen.
NOAH startet sitt arbeid overfor klesbutikker i 2002, og fikk samme år 20 butikker til å bli pelsfrie.
NOAH startet sitt arbeid overfor klesbutikker i 2002, allerede før etableringen av Fur Free Retailer. Vi fikk samme år 20 butikker til å bli pelsfrie. Blant disse var de norske avdelingene av H&M, Lindex, Mexx, KappAhl og JC.
Nå har 1581 butikker og kjeder innen tekstilindustrien sluttet seg til en pelsfri policy.
I 2015 forfattet NOAH en rapport om Saga Furs sammen med den finske organisasjonen Animalia, for å motvirke Saga Furs´ påvirkning på de eksklusive motehusene. I løpet av de siste årene har flere av disse blitt pelsfrie. Det inkluderer Armani, Michael Kors, Versace, Hugo Boss og Gucci. Gucci var spesielt kjent for å bruke pels fra Saga Furs. NOAH valgte nettopp dette merket som mål for en anti-pels-reklame i 2009.
Moteblader
Motebladenes promotering av pels er vesentlig for pelsindustrien. Utover 1990-tallet fremmet pelsbransjen stadig en historie om hvor "populært" pels var. NOAH kontaktet mange journalister, for å fortelle om baksiden av denne historien.
I dag viser ingen norske moteblader pels.
Så tidlig som 1997 fikk NOAH de første norske motebladene til å slutte å promotere pels. Elle var først ute og sa nei til redaksjonell promotering og annonsering av pels. Magasiner som Costume, Kamille, Tara, Women, Det Nye, KK, Henne, Stella, StyleMag og Vixen ga uttalelser mot pels via sine redaktører. For eksempel uttalte Costume ved sjefredaktør Hege Aurelie Badendyck, følgende til NOAH. "Costume har vi nulltoleranse når det kommer til bruk av pels i vårt redaksjonelle stoff. (vi vil) uttrykke redaksjonens fulle støtte til arbeidet mot dyreplageri som Mote mot pels står for." I dag viser ingen norske moteblader pels.
Verdens første moteuke pelsfri med NOAH
Selve gjennombruddet for pelsmotstand i norsk motebransje skjedde i 2010, da NOAH og tre kjente moteprofiler (Kjell Nordström, Fam Irvoll og Hilde Marstrander) etablerte kampanjen Mote mot pels. På kort tid ble alle moteblader pelsfrie, ca 200 designere signerte på opprop om en pelsfri motebransje. Men viktigst av alt; Oslo Fashion Week vedtok å bli verdens første pelsfrie moteuke.
Oslo Fashion Week vedtok å bli verdens første pelsfrie moteuke.
Nyheten om Oslo Fashion Week’s pelsfrie standpunkt gikk verden rundt, og ble applaudert av internasjonale kjendiser. Håpet var at andre moteuker skulle få inspirasjon. Og håpet ble innfridd – selv om det skulle ta noen år. I 2016 ble den australske moteuken Perth Fashion Festival pelsfri.2 To år etter ble enda en australsk moteuke pelsfri, Melbourne Fashion Week. De stoppet samtidig bruk av skinn fra ville dyr. I 2024 vil de ta enda et dyrevennlig skritt. De blir første moteuke som sier nei til fjær fra ville fugler.3
Etter å ha vært nærmest «eid» av pelsbransjen, ristet Copenhagen Fashion Week av seg pelsbransjens klamme grep og ble pelsfrie i 2022.
Den første av de fire største moteukene ble også pelsfri i 2018. London Fashion Week regnes som en av de fire store – ved siden av New York, Paris og Milano – og tok det etiske valget etter en undersøkelse blant designere og økende protester.4 Amsterdam Fashion Week5 og Helsinki Fashion Week ble pelsfrie i 2019.6 Sistnevnte ble samtidig den første som også sier nei til alle produkter av lær fra dyr. Stockholm Fashion Week tok avstand fra pels og skinn fra eksotiske dyr i 2020.7
Etter å ha vært nærmest «eid» av pelsbransjen, og utrolig nok ikke tillatt designere som ikke bruker pels over flere år, ristet Copenhagen Fashion Week av seg pelsbransjens klamme grep og ble pelsfrie i 2022.8 Den første moteuken i USA ble pelsfri i 2023; Columbus Fashion Week.9
"Brukt pels"
I januar 2024 gikk enkelte "kles-influensere" ut i media for å fremme bruk av pels. De hevdet at de kun fremmet "brukt" eller "vintage" pels. Argumentet syntes å være at siden Norge nå hadde nedlagt pelsfarmene, så kunne ikke pelsbruk føre til mer lidelse for dyr. Åpenbart overså man at Norge fortsatt importerte pels. NOAH gikk ut mot pels-promoteringen, deltok i TV-debatter og skrev kronikker.
NOAH tok også kontakt med brukt-kjeder for å få disse til å slutte seg til Fur Free Retailer.
- “We’re going fur-free". Canada Goose. 29.06.21
- "VICTORY: Telstra Perth Fas- hion Festival Gives Fur the Cold Shoulder". Peta. 18.06.16
- "Melbourne Fashion Week has banned wild animal feathers from its runways in a world-first initiative". Fashion Journal. 01.11.23
- “London fashion week vows to be fur-free”. The Guardian. 07.08.18
- “Amsterdam Fashion Week”. Fashion United
- “Helsinki Fashion Week Goes Leather-Free”. Vilda Magazine. 13.08.18
- “Stockholm Fashion Week relaunches digitally and fur-free”. Fashion United UK. 28.08.20
- “Copenhagen fashion week bans fur as animal rights and sustainability merge”. Vogue Business. 08.08.22
- “Columbus fashion council announces fur-free policy ahead of Fashion Week Columbus 2023”. Humane Society International. 05.09.23