Bli aktiv

Oppdatert 10.04.2024

Frivillig innsats var helt avgjørende for at pelsdyroppdrett skulle bli forbudt i Norge. Hundrevis av frivillige var med å arrangere NOAHs årlig Fakkeltog mot pels frem til 2018, og tusenvis møtte opp! Men pelsdyrene trenger oss fortsatt. Det er viktig at ikke pels kommer tilbake i motebildet. Og det er viktig å jobbe for importforbud. Det er mange måter å støtte NOAHs arbeid for pelsdyrene på.

Her er noen konkrete ting du kan gjøre for å bidra i kampen for et helt pelsfritt Norge:

  • Støtt NOAHs arbeid ved å bli medlem! NOAH er avhengig av støtte fra medlemmer for å kunne presse frem politiske endringer for dyrene. Ditt bidrag er verdifullt - støtt NOAH ved å bli medlem her. Inviter i tillegg venner, familie og kjente til å bli medlemmer. Du kan også gi en donasjon til arbeidet vårt for pelsdyrene til NOAHs kontonummer 7878.05.14336 eller via PayPal.
  • Kjøp aldri pelsprodukter - verken nytt eller "vintage"! Selv en liten pelskant på en sko bidrar til at pelsindustrien overlever. Faktisk er det små kanter og annet tilbehør som først og fremst er produktene fra pelsindustrien. Såkalt "vintage"-pels er dessverre et farlig smutthull, som gjør at pelsbransjen kan overleve. For det er ingen kontroll på hvor gammel slik pels egentlig er - "gammel" pels kan være fra dyr som har blitt drept samme år. Husk å spørre i butikken hvis du er i tvil om noe er pels - pelsbransjen prøver av og til å "skjule" pelsen gjennom farging og annen behandling. Det beste er å handle klær i butikker som har tatt avstand fra pels. Se oversikt på vår nettside Mote Mot Pels.
  • Hjelp NOAH med å få flere pelsfrie butikker på vår liste. Meld fra til NOAH på support@dyrsrettigheter.no om butikker som selger pels, og designere, kjendiser og influensene som bruker pels. Vi kan sende dem informasjon og få dem til å snu - NOAH har allerede bidratt til å få en rekke butikker og kjeder pelsfrie, og flere står for tur! Meld også fra til NOAH dersom du vet om en klesbutikk som ikke fører pels, men som ikke står på vår liste med pelsfrie butikker - da kan vi ta kontakt og få dem med blant våre godkjente pelsfrie butikker. Oppdager du butikker som selger pelsprodukter, kan du også gi en løpeseddel til dem og forklare at du helst ser at de tar pelsproduktene ut av varelageret sitt. Fortell dem at mange kleskjeder allerede har sagt nei til pels på grunn av at det assosieres med dyreplageri. Hvis du er i tvil om et plagg har pels eller ikke, så spør alltid - og gi uttrykk for at du ikke vil kjøpe ekte pels.
  • Vær aktiv for pelsdyrene i sosiale medier - følg med på NOAHs arbeid via sosiale medier, og hjelp oss å spre budskapet ved å like, kommentere og dele poster. Følg NOAHs hovedside på facebook. Du finner oss også på Twitter, Instagram og Youtube.
  • Hjelp oss å presse politikerne til å ta et standpunkt mot pelsimport. Send gjerne en e-post til dine lokalpolitikere, samt til politikere fra ditt hjemsted eller ditt parti som sitter på Stortinget, og krev at de skal jobbe for et forbud. Kontakt også stortingspartiene direkte og oppfordre dem til å ta avstand fra pelsimport, eller til å aktivt jobbe for gjennomslag dersom de allerede har fattet et vedtak om dette. Stortingspartier som fremdeles ikke har vedtatt importforbud: Høyre - politikk@hoyre.no; Fremskrittspartiet - frp@frp.no; Senterpartiet - post@sp.no; Kristelig Folkeparti - krf@krf.no; Arbeiderpartiet - post@arbeiderpartiet.no. Stortingspartier som har vedtatt importforbud: Venstre - venstre@venstre.no; Sosialistisk Venstreparti - post@sv.no; Miljøpartiet De Grønne: mdg@mdg.no og Rødt - roedt@roedt.no.
  • Vis ditt standpunkt mot pels ved å bruke produkter med klare anti-pels budskap.  Vi har både t-skjorter, singletter, gensere, handlenett, klistremerker og buttons i nettbutikken vår. Når du bruker NOAHs produkter mot pels sprer du budskapet og støtter i tillegg NOAHs arbeid ved at inntektene fra salget går til arbeidet vårt for dyrene. NOAHshop finner du her.

Tre t-skjortedesign: svart med hvit skrift hvor det står "no fur! it's not cool to be cruel", hvit med kanin og rev som holder ballonger, svart med rosa og hvit med illustrasjon mote mot pels

  • Hjelp oss med å spre informasjon om pelsdyroppdrett. Det er utrolig viktig at flere får vite om NOAHs nettsider og får informasjon om dyrenes situasjon i pelsdyrnæringen. Del derfor gjerne ut NOAHs løpesedler og heng opp våre plakater mot pels - løpesedler og plakater kan bestilles gratis her. Legg gjerne ut løpesedler på biblioteker, kaféer og utesteder. Spør om å få legge en bunke hos lokale butikker eller i klesbutikker som ikke selger pels. Husk også å prate med venner og bekjente om pelsdyroppdrett. Under fanen "Fakta" på denne nettsiden finner du mange gode argumenter mot pels.
  • Skriv innlegg om pelsdyrene og hvorfor import bør forbys. Leserinnlegg skaper ofte debatter, og øker dermed den allmenne fokusen på dette temaet. Trenger du gode argumenter du kan bruke i teksten din, finner du dem under fanen "Fakta" på denne nettsiden. Liste over norske aviser finner du her.
  • Signere NOAHs underskriftskampanjer. NOAH har startet flere ulike underskriftskampanjer for å legge press på myndigheter og beslutningstakere om å gjøre endringer som sikrer velferden til dyrene. Du kan signere mot import av pelsvarer her.