Kjendiser mot pels

Oppdatert 15.04.2024

Kjente kulturprofiler har med god grunn hatt en viktig rolle i NOAHs arbeid mot pelsdyroppdrett. Pelsbransjen selv rekrutterte tidlig kjendiser til å promotere pels på den røde løperen. Den tiden er forbi.

Det har vært viktig for NOAH å bidra til at norske kjendiser ikke ble reklameplakater for pels. Tidlig på 1990-tallet fikk mange norske kjendiser pels av pelsbransjen, og gikk rundt i dette. I Danmark har pelsbransjen hatt kjendis-støtte helt opp til nyere tid. 1 I Norge har NOAH derimot samlet over 200 kjendiser i kampanjen "Kjendiser mot pels". Pels er ikke lenger vanlig på de røde løperne i Norge.

Gå til kampanjesiden "Kjendiser mot Pels".

Fra pelsbruk til pelsmotstand

De store skandinaviske pelsmerkenes hang til å donere pelser til synlige offentlige personer – helt opp til Kongehuset – er ingen hemmelighet. Og folk lot seg bestikke. I NOAHs Ark i 1991 står det å lese: «NOAH finner det bemerkelsesverdig at norske A-kjendiser ukritisk strømmer til for å promotere en mote som i resten av den vestlige verden blir møtt av stadig mer avsky.»

Skuespiller Mia Gundersen markerte sin støtte til NOAH ved å offentlig rive i stykker sin gamle pelskåpe offentlig.

Men det skulle ta kort tid før vinden snudde. Allerede på 90-tallet fikk NOAH flere kjente stemmer til å tale pelsdyrenes sak – i 2003 ble «kjendiser mot pels» en egen kampanje. NOAH tok kontakt med mange kjente profiler som bar pels, for å snakke med dem om lidelsene bak pelsplaggene. Skuespiller Mia Gundersen var en av de som "kastet pelsen" offentlig, og markerte sin støtte til NOAH ved å offentlig rive i stykker sin gamle pelskåpe.2 Per idag har over 200 kulturprofiler valgt å gi sin støtte til denne kampanjen. 

Appeller fra kjente stemmer

For å nå kraftfullt ut med budskapet, inviterte NOAH hvert år flere kjente stemmer til å holde appell i NOAHs Fakkeltog mot pels. Dette ble en viktig arena for å vise frem bredden i motstanden.

I NOAHs Fakkeltog mot pels stilte stadig nye kjente ansikter opp.

I NOAHs Fakkeltog mot pels stilte stadig nye kjente ansikter opp: Fremstående forfattere som Tor Åge Bringsværd, Unni Lindell og Hanne Kristin Rohde. Folkekjære artister som Espen Lind, Hanne Sørvaag og Magnus Eliassen. Profilerte influensere som Hanneli Mustaparta, Jenny Skavlan, Kristine Gjeldsvik og Sophie Elise. Kjente skuespillere som Mia Gundersen, Viktoria Winge og Helen Vikstvedt. Kritikerroste filmskapere som Margreth Olin og Erik Poppe. Respekterte fagpersoner som Dag Olav Hessen og Thomas Hylland Eriksen. Og ikke minst: skaperen av Norges mest elskede tegneserie, Lise Myhre - som stilte opp i hvert eneste av NOAHs 15 fakkeltog mot pels. Lytt til appellene fra alle de ulike menneskene som stilte opp i fakkeltoget.

Nye generasjoner influensene mot pels

Da en ny generasjon kjendiser vokste frem via sosiale medier, var pels så og si ute av "det gode selskap". Ingen ønsket å assosieres med dyreplageri. Men ettersom det blir en selvfølge å ikke gå i pels, er det like viktig å få nye generasjoner til å forstå hvorfor dette er viktig. NOAH fortsetter derfor å snakke med unge influensene og fortelle hvorfor pels aldri må komme tilbake til motebildet.

  1. "Se alle de sendte på den røde løper." Kopenhagenfur.com. 27.01.15
  2. "Her river Mia Gundersen i stykker pelsen". Tv2.no. 07.11.10