Pelsdyr

I Norge har vi både viltlevende rev og mink; rev som lever store deler av sitt liv i skogen og har flere kvadratkilometer revir, og mink som ofte lever langs vann hvor de liker å svømme og jakte. Dette er de samme dyrene som brukes i norsk pelsindustri, rundt 800 000 minker og rever lever sine forkortede liv i bur hvor de aldri får kjenne gress under potene, ta mer enn et skritt eller kjenne vann på kroppen. Ved å lese om revers og minkers naturlige habitat og adferd i emnene nedenfor, vil det være lett å forstå hvor unaturlig og lidelsesfullt deres liv i fangenskap er.

Mye av pelsen fra norsk pelsindustri eksporteres til utlandet. Samtidig importerer vi store kvanta med pels, der det blant annet er tatt i bruk fangstmetoder som er forbudt i Norge, og pels-accessories fra dyr som ikke er lovlig å drive pelsoppdrett på her, slik som hund og katt.

Nedenfor kan du lese om de forskjellige dyrene og hvordan de lever i det fri, hvordan de lever på en pelsfarm, og hvordan fangst på ville dyr foregår.

Hovedfoto: Roger Brendhagen